Журналистът от БТА Константин Карагьозов се срещна с великотърновски ученици

юли 3, 2023Новини0 коментари

СУ Владимир Комаров

Журналистът от БТА Константин Карагьозов и част от екипажа на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се срещнаха с великотърновски ученици след завръщането си от успешната експедиция в Антарктика.

Срещата в СУ “Владимир Комаров“ е една доразказана история на корабните дневници, които Константин Карагьозов, пратеникът на БТА на кораба, публикуваше на страницата на агенцията.

Именно неговите разкази, снимки и видеоновини събудиха интереса на възпитаниците на училището. Чрез тяхната учителка по география Веселка Василева те изпратиха писмо до БТА с множество въпроси, свързани с експедицията през февруари. В навечерието на трети март, младите хора получиха отговор под формата на видеорепортаж, в който членовете на екипажа разказваха за своето ежедневие в открито море. Тогава децата получиха уверение от Константин Карагьозов, че ще имат реална среща с него и моряците. Днес обещанието беше изпълнено.

Кореспондентът на БТА в открити води Константин Карагьозов, заедно с електротехника на кораба Стилиян Николов, мичман Димитър Димитров и старши готвач Владимир Петров, разговаряха с децата повече от три астрономически часа. Всяка снимка от приключението и всеки въпрос от страна на децата получиха коментар и отговор.

Когато получих вашето писмо, с голяма гордост осъзнах, че ние от толкова далечно разстояние можем да бъдем пример за вас, че сме ви подтикнали да бъдете по-любознателни, да мечтаете и да не се боите от трудностите, защото мечтите се сбъдват, когато сте честни пред себе си и пред околните, с упоритост всичко се случва, дори се стига до края на света, посочи Карагьозов. Главен старшина Стилиян Николов от екипажа на кораба успя за четири месеца да не даде нито едно интервю за БТА, но днес пред вас е дебютът му да отговаря на въпроси, свързани с особеностите на пътешествието, посочи журналистът. Това беше едно голямо приключение и успешна мисия на Българския антарктически институт и екипажа – България да има свой собствен научноизследователски кораб.

Българският кораб премина за 127 дни над 40 хиляди километра морски път от Варна до полярната област Антарктика, която обхваща всичко отвъд 60-ия паралел, посочи мичманът на кораба Димитър Димитров. Той разказа за традицията как преминалите екватора за първи път биват посветени, какъв е начинът и екипировката за лов на риба в открито море, как изглеждат летящите риби и какво представляват ледените риби, които нямат червена кръв. Децата бяха искрено заинтригувани как корабът се е разминал с айсберг и как учените от екипажа са контактували с пингвините и тюлените – основни обитатели на ледения континент.

Учениците получиха като подарък снимка на кораба, направена в залива пред научноизследователската база „Св. Климент Охридски“ в подножието на планината Тангра на ледения континент. От своя страна те подариха на полярниците от екипажа свои илюстрации и колажи, изработени в час.

Срещата беше мотивираща с много познавателни моменти и интригуващи научни факти, които дадоха отговори на въпросите на учениците, но събудиха и още нови въпроси, което е най-важно в учебния процес, коментира класната ръководителка на петокласниците Зорница Миладинова.

Изпълнено обещание и много любопитни очи – всяка мисия е изпълнена, когато ражда нови мечти, коментира след срещата Константин Карагьозов.

 

 

Related Blogs

ВЪВЕЖДАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТ “СЪТРУДНИК СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ – РАБОТА С ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА В РИСК“

ВЪВЕЖДАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТ “СЪТРУДНИК СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ – РАБОТА С ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА В РИСК“

Средно училище „Владимир Комаров“ във Велико Търново е първото в България, в което се въвежда специалността „Сътрудник социални дейности – социална работа с деца и семейства в риск“. Паралелката е част от приема за учебната 2023/2024 година, а 26 ученици ще изучават...

повече информация
МОДЕРНИ ТАНЦИ

МОДЕРНИ ТАНЦИ

„Има преки пътища към щастието, а танцът е един от тях“ - Вики Баум    От тази учебна година в СУ „Владимир Комаров“ е сформирана група „Танц с усмивка за щастливо детство“, в която учениците под ръководството на опитен специалист изучават съвременни танци и модерен...

повече информация