Официално бе открит новият технологичен център „Автоматизирани системи“ в СУ „Владимир Комаров“

сеп. 27, 2023Новини0 коментари

    С изпълнение на народен танц от учениците от 10 и 11 клас, специалност „Автоматизирани системи“, бе открито официалното презентиране на проектите: „ Да посрещнем бъдещето знаещи, способни и уверени“ и „Искаме и знаем как да запазим Земята чиста“, финансирани от Фондация „Кроношпан“.
     Фондация „ Кроношпан“ е организация, подкрепяща положителни инициативи в професионалното образование и в различни социални сфери.
     Гости на събитието бяха г-жа Велина Караниколова, мениджър „Човешки ресурси“ във фирма „Кроношпан България“ ЕООД, гр. Бургас, г-н Нейко Генчев, зам. кмет на Община Велико Търново, инж. Димитрина Стоянова и инж. Йордан Василев, представители на фирмите – изпълнители на техническото оборудване и обзавеждане на проектите.
По проекта „Искаме и знаем как да запазим Земята чиста“ е изградена хибридна ветро-соларна система, с мощност 3,6Kw за захранване на осветителната мрежа на кабинетите на първия етаж.
    Хибридната система е единствената по рода си в училище в България и учениците ще са подготвени, когато започнат работа в този сектор, да знаят начините за изчисляване на необходимите мощности, възможностите за комбиниране на различни възобновяеми източници и използване на максимума от тях.
По проекта „Да посрещнем бъдещето знаещи, способни и уверени“ е създаден технологичен център „Автоматизирани системи“, оборудван със стенд, който на 100% съответства на реално използваните в производството системи и ще даде възможност за плавен преход на учениците от училищната среда към реалното производство, като ги запознава с реално използваните пневматични и електропневматични елементи в автоматичните производства.
Учениците от 12 клас в специалност „Автоматизация на непрекъснати производства“ Сузана Росенова и Светлозар Неделчев изразиха своята радост и гордост от факта, че са избрали да останат и продължат своето образование в СУ „Владимир Комаров“, точно в тази специалност.
    „Преминавайки през годините от 8-ми клас до сега, имахме възможността да видим надграждането на техническата база в професионалните кабинети, което ни дава възможността да сме по – подготвени за реализацията ни след завършването. Новите съоръжения са изцяло отговарящи на технологиите, които сме виждали при посещенията в различните производства“ – споделиха те.
     Специални благодарности отправиха към своите учители по професионална подготовка: инж. Деница Димитрова Димитрова и инж. Деница Руменова Димитрова, които винаги са били до тях и им осигуряват възможността да работят и използват съвременни технологии в часовете по професионална подготовка.
„Щастливи и горди сме от възможността, която имахме, и успяхме да реализираме тези проекти и дадем шанс на нашите ученици да са по- подготвени и уверени в себе си, за времето в което ще започнат своята професионална реализация на пазара на труда“, споделиха и техните ръководители.
    Успех на всички ученици и учители от СУ „Владимир Комаров“ и нека техният стремеж за развитие и усъвършенстване винаги ги води напред към нови успехи във всичките им начинания!

Related Blogs