НОВИНИ


------------------------------------------------
Ето и поредната част от празничната програма. На 8-ми март на обновеното игрище се проведе демонстративен мач по баскетбол между отборите на "Перестройка" и Великотърновски университет, воден от асистент Данаил Киров. В играта се включиха и ученици от VII и X класове на СУ "Владимир Комаров".


Поредното спортно събитие по повод патронния празник на училището се проведе вчера - приятелска среща по волейбол между отборите V-VII клас на СУ "Владимир Комаров" и ОУ "Елин Пелин" с. Първомайци. При много оспорван мач момчетата от Първомайци взеха победата с 3:2 гейма. Емоциите и удоволствието от играта бяха за всички.


Проведе се първото спортно състезание от програма във връзка с патронния празник на училището - турнира по футбол между отборите на учениците от начален етап. Официални гости на турнира бяха младите футболисти на "Етър ВТ" Иван Петков и Кольо Станев, които ръководиха срещите.
Всички бяха победители, а гостите зарадваха децата с футболна топка и плакати за всички.СУ „Владимир Комаров“ с бронзов медалист от „Математика без граници“

Теодор Стойчев Стоев от І „А“ клас на СУ „Владимир Комаров“ се завърна с бронзов медал от Петия международен турнир 2018 година „Математика без граници“. Първокласникът участва в индивидуална надпревара със състезатели от 14 държави на финала в град Несебър.


УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ СУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЯХА ГОСТИ НА УЧИЛИЩЕ МЕСТРЕ ПЕРЕ ГАРАУ В СОН МАСИЯ, МАНАКОР, което е главен координатор по проект на програмата „Еразъм+” – „Културно картографиране на Европа“. Търновската гимназия беше представена от директора Веселин Ангеличев, учениците Александра Георгиева, Сузана Йосифова, Велислава Ботева и Илиян Илиев и координаторът на проекта Гинка Маринова. Учениците от училищата партньори са имали възможността да посещават учебни часове заедно със своите испански връстници.
Всички участници изработили плакати със снимки, представящи държавата, града, училището и работата по проекта.
Специално внимание е било обърнато и на туризма и фолклора на страните партнъори. Участниците от всяко училище са представили фолклорни танци и песни, характерни за регионите, в които живеят.
Препечатано от вестник"БОРБА"

Приключи третия кръг на турнира "Математика без граници".
Отново имаме медалисти -
бронзов медал за Теодор Стойчев Стоев - първи клас;
бронзов медал за Михаела Иванова Узунова - трети клас и
сребърен медал за Николай Недков Недев също от трети клас.
ГОЛЯМО БРАВО И БЛАГОДАРЯ на всички медалисти и участници в състезанието.
Браво и на госпожите Стоянова, Иванова, Петрова, Кулова, Попова, Тодорова, Дочева-Йорданова и Стоилова за знанията, които дават на нашите малки възпитаници.
А на 30 юни и 01 юли 2018 година в град Несебър ще се проведе Петият финал на турнира с над 1000 състезатели и 400 отбора от цял свят - Австралия, Азербайджан, Виетнам, Иран, Казахстан, Киргистан, Македония, Малта, Нигерия, Румъния, Русия, Турция, Хонг Конг, Филипините и България.
От нашето училище за финала се класираха Николай Недков Недев от трети клас и Теодор Стойчев Стоев от първи клас. Успех финалисти.На зимния кръг на "Математика без граници 2018" отново имаме шампиони:
от I-ви клас - Теодор Стойчев Стоев - златен медал, Иван Дианов Тишев - бронзов медал, Димитър Герганов Герганов - бронзов медал;
от III-ти клас - Николай Недков Недев - златен медал, Александра Пламенова Георгиева - сребърен медал, и
от IV-ти клас - Зорница Николаева Николова - бронзов медал.
Браво, шампиони!!!
Голямо БРАВО на всички участници!!!
Браво и на госпожите Марияна Стоянова, Таня Иванова, Милена Попова, Миглена Тодорова, Антоанета Дочева-Йорданова, Диана Стоилова, Мариана Петрова и Симона Кулова. В очакване сме на нови успехи от пролетния кръг на турнираПлoчи зa пиcaнe и yчeбници oт XIX вeк пoкaзвaт в излoжбa в СУ “Вл. Кoмapoв”

Пъpвитe тeтpaдки и yчeбници, кoитo ca изпoлзвaли бългapcкитe yчeници пpeз Възpaждaнeтo, пoкaзвaт в излoжбa в СУ “Влaдимиp Кoмapoв” във Вeликo Tъpнoвo. В “Екcпoзициятa – зaпoмнeнo и нeпoзнaтo” мoгaт дa ce видят плoчи зa пиcaнe c кaлeм, въpхy кoитo ca ce yчили дa пишaт тoгaвaшнитe дeцa, “Рибният бyквap” нa Пeтъp Бepoн oт 1824 г., читaнкитe нa Ивaн Бoгopoв oт 1865 г. и нa Teoдop Икoнoмoв oт 1868 г. Пъpвoлaцитe c интepec paзглeдaхa мacтилницитe c пepoдpъжки. Te зa пъpви път видяхa и нayчихa кaквo e дивит – мeтaлнa кyтийкa зa пepa и мacтилницa, кoятo ce e нoceлa в пoяca.
Уникaлният eкcпoнaт e изпoлзвaн дo 1880 г.
Интepecнaтa кoлeкция c oкoлo 90 eкcпoнaти, cвъpзaни c oбpaзoвaниeтo oт Възpaждaнeтo дo 80-тe гoдини нa минaлия вeк, e пpитeжaниe нa тъpнoвcкия юpиcт Йoнчo Бoянoв. Вчepa тoй личнo пpeдcтaви пpeд yчeницитe любoпитнитe пpeдмeти. Нa oткpивaнeтo нa излoжбaтa дoйдoхa и члeнoвe нa мecтния клyб “Tpaдиция”. “От мaлък oбичaм иcтopиятa и мe пpивличaт пpeдмeтитe, кoитo нocят инфopмaция зa минaлoтo. Гoлямa чacт oт нeщaтa caмият aз cъм изпoлзвaл кaтo yчeник”, cпoдeли Бoянoв.
Учeничecки чaнти, тeтpaдки, yдocтoвepeния, гpaмoти, aкcecoapи, кoитo ca нocили чaвдapчeтaтa и пиoнepчeтaтa пpeз 70-тe гoдини нa XX вeк, ca пoдpeдeни в излoжбaтa.
Нaй-нoвитe eкcпoнaти ca бeлeжници и мoливници oт 90-тe гoдини.
Екcпoзициятa в СУ “Влaдимиp Кoмapoв” e пocвeтeнa нa Свeтoвния дeн нa дeтeтo и нa Дeня нa хpиcтиянcкoтo ceмeйcтвo. Събитиeтo пpoдължи cъc cpeщa c poдитeлитe, кoитo paзкaзaхa нa дeцaтa зa cвoитe пpoфecии. Сpeд гocтитe имaшe мaшиниcт, пoжapникap и юpиcт.
Препечатано от вестник"ЯНТРА ДНЕС"

Приключи и поредното ни участие в турнира "Математика без граници".
Нека да благодарим на госпожите Петрова, Попова и Дочева-Йорданова за подготовката, която дават на нашите малчугани.
Честито на всички участници, и разбира се, ГОЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯМО БРАВО НА СРЕБЪРНИЯ МЕДАЛИСТ НИКОЛАЙ НЕДКОВ НЕДЕВ от III клас!!!
Желаем успехи и на следващия турнир!!!20 000 ЕВРО СПЕЧЕЛИ СУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ
Средствата са от Центъра за развитие на човешките ресурси при Министерството на образованието и науката, а финансирането се осъществява от програма „Еразъм+”.
Проектът е на тема „Картографиране на културното наследство на европейските страни” и срокът, в който трябва да бъде реализиран, е две години. В края учениците и техните ръководители ще трябва да са готови с картографирането на културни обекти, включително и тези, които са в списъка на ЮНЕСКО. Всички те ще бъдат публикувани в електронна книга.
Учебни заведения от Испания, Италия, Румъния, Турция и Гърция ще партнират на търновската гимназия. Първата работна среща ще бъде след месец във Велико Търново. Тук ще пристигнат по петима ученици и двама учители от всяка страна и ще останат седмица, през която гостите и домакините ще споделят опит.
Това е поредният проект с европейско финансиране, по който търновската гимназия започва да работи. В него са включени 80 ученици от 4 до 7 клас.
Препечатано от вестник"БОРБА"

Директорът на СУ „Владимир Комаров“ Веселин Ангеличев и координаторът на проекта „Всичко за здравето и здраве за всички“ по програмата „Еразъм+“ Гинка Маринова участваха в среща на училищата партньори по проекта, която се проведе в Истанбул, Турция.
Целта на срещата бе да се направи финален доклад за извършените дейности от страните партньори – Италия, Испания, България, Турция, Полша и Румъния. В Средното училище „Султантепе” учителите от международния екип занесоха изработени от своите ученици плакати и брошури, посетиха учебните стаи и се запознаха с учителите и учениците. Те присъстваха на представяне на турската национална кухня и наблюдаваха как се рисува с техниката „ебру“. Заключителната среща по проекта „Всичко за здравето и здраве за всички“ продължи с Английски фестивал.
УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ СУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЯХА МИНАЛАТА СЕДМИЦА НА РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ В ИТАЛИАНСКИЯ ГРАД БОЛОНЯ.
Гостуването на търновската група беше по проекта „Всичко за здравето и здраве за всичко“, по който гимназията работи.
Директорът Веселин Ангеличев, главният учител Антоанета Дочева, координаторът на проекта Гинка Мринова и учениците Симона Стефанова, Деница Младенова, Мирослав Иванов, Милен Петров и Кристиян Иванов са взели участие в планираните дейности от страна на италианското училище в Болоня заедно с останалите партньори от
Румъния, Испания, Полша и Турция.
ШАХМАТИСТИТЕ НА СУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“ ГЕОРГИ РОСЕНОВ ДИМИТРОВ, НИК МАРИНОВ БИЖЕВ И ЦВЕТОМИР ДАНИЕЛОВ ИВАНОВ УЧАСТВАХА В СЕАНС НА 20 ДЪСКИ С НАЙ-ДОБРИЯТ БЪЛГАРСКИ ШАХМАТИСТ - ГРОСМАЙСТОР ВЕСЕЛИН ТОПАЛОВ.
ВДЪХНОВЯВАЩОТО СЪБИТИЕ ОСТАВИ ТРАЕН ОТПЕЧАТЪК В СЪЗНАНИЕТО НА ДЕЦАТА ДО КРАЯ НА ЖИВОТА ИМ.


ОТБОРИТЕ НА СУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“ И ПМГ „В. ДРУМЕВ“ СА ОБЩИНСКИ ПЪРВЕНЦИ ПО ШАХ.
Пет отбора се включиха в общинските ученически игри по шахмат, проведени в шахклуба на стадион „Ивайло“ във В. Търново. Във възрастта 5-7-ми клас победител стана тимът на СУ „Владимир Комаров“ с 6,5 точки. Втори са представителите на СУ „Ем. Станев“ с 4 т., трети на ОУ „Хр. Смирненски“ с 1,5 точки. Отборът на СУ „Владимир Комаров“ бе воден от Янаки Лазаров.
На първа дъска игра Ник Бижев, на втора и трета Георги Димитров и Димитър Димитров, на четвърта бе Велислава Ботева.
Две училища изпратиха свои представители във възрастовата група 8 – 10 клас. Тимът на Природо-математическата гимназия „В. Друмев“ се наложи с 4:0 над този на СУ „Вл. Комаров“ и спечели купата за първо място. За първенеца, който ще продължи на областен етап, играха Мартин Тодоров, Дамян Калбанов, Ивана Евтимова и Денислав Караиванов.


Отборите на Старопрестолна професионална гимназия по икономика и
СУ „Владимир Комаров“ спечелиха волейболен турнир във В. Търново. Надпреварата бе организирана от ВК „Царевец-1919“ и СПГ по икономика. Момчетата на СУ „Владимир Комаров“ се класираха на първо място пред отборите на ПЕГ „Проф. д-р А. Златаров“ и Старопрестолна професионална гимназия по икономика.
Девойките на СПГ по икономика победиха отборите на СУ „Владимир Комаров“ и ПЕГ с по 2:1 и заеха първо място. Индивидуалните награди получиха: за най-полезен състезател – Михаил Михайлов и Теодора Стоянова от отборите на ПЕГ „Проф. д-р А. Златаров“, за най-добър нападател Николай Добрев от СУ „Владимир Комаров“ и Диана Димитрова от СПГ по икономика и най-добър разпределител Борислав Петков от СУ „Владимир Комаров“ и Александър Йорданов от отбора на СПГ по икономика.


С УРОК НА ТЕМА „МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ПАРИ: ДА ЗАПОЧНЕМ БИЗНЕС” В ТРЕТИ КЛАС ЗАПОЧНА ДЕНЯТ НА ПРОФЕСИИТЕ, който се проведе миналата седмица в Средно училище „Владимир Комаров” във Велико Търново.
С третокласниците разговаряха Детелина Хаджиева, управител на „Розикс инк” ООД, и главният учител Антоанета Дочева-Йорданова. През целия ден в гимназията и извън училището децата се запознаваха с различни професии. Малчуганите от първи и втори клас се срещнаха с Валентин Григоров, управител на ЕТ „Контракс – Г. Григоров”, който им разказа как е започнал своя бизнес. Учениците от пети клас научиха процеса на създаване и употреба на кованото желязо от Валери Гърков, управител на „Джи Ем Конструкшън” ЕООД, а седмокласниците проследиха процеса на разделното събиране на отпадъците и тяхната обработка, благодарение на Димитър Бояджиев, управител на „Еко Феникс” ЕООД във Велико Търново.
Тази седмица четвъртокласниците ще отидат в „Екстрапак”, за да видят как се произвеждат опаковъчни продукти.Председателят на ОбС на В.Търново Венцислав Спирдонов и директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община В. Търново Пенка Игнатова четоха приказки на малчуганите от СУ „Владимир Комаров“.
Така двамата се включиха в Националната седмица на четенето в инициативата „Маратон на четене на приказки от публични личности“.
От своя страна децата дариха известните гости с ръчно направени подаръци – приказни герои.Учениците от СУ"Владимир Комаров" взеха участие в интерактивни игри и анкета под надслов"Интернет не е игра-подай ръка online".Осмокласниците на СУ „Владимир Комаров“ получиха свидетелствата си за завършено основно образование на церемония в парк „Света гора“. Тържеството бе организирано от класната на децата Ганка Йорданова заедно с Дарина Димитрова и Веселка Василева.Веселка Василева - старши учител по география, бе удостоена с приза "Учител на годината" на Регионалния инспекторат по образование-
гр.Велико Търново.


Възпитаниците на СУ "Владимир Комаров" от IV-ти клас поздравяват всички с настъпващите Светли Великденски Празници!!!

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
На 13.04.2016г. в гр.Ловеч се проведе Зонален кръг на състезания по шахмат. Възпитаниците на г-н Лазаров се завърнаха отново с успех - при момчетата - отборно /Ник Бижев, Цветомир Иванов, Георги Димитров и Станислав Тошков/ - трето място, а при момичетата - първо място за Татяна Кириллова. Честито на призьорите!!!


 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
НАШИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ ВЕЧЕ СА ГРАМОТНИ И МОГАТ ДА ЧЕТАТ И ПИШАТ

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
СУ "ВЛАДИМИР КОМАРОВ" е единственото училище в което има СИП "ШАХМАТ".
По случай предстоящия празник на училището в събота се проведе сеанс по шах.
Г-н Янаки Лазаров игра на 10 дъски срещу ученици от V до XII клас. В турнира се включи и г-н Михов. Турнирите по шах ще се превърнат в традиция за СУ "Владимир Комаров", като очакваме в тях да се включват все повече участници, включително родители и жители от квартала, любители на древната игра. Следващата инициатива е ВЕЛИКДЕНСКИ ТУРНИР на който са поканени ВСИЧКИ - ученици, мами, татковци, дядовци, приятели!!!

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
Четвъртокласниците ни показаха традициите за празнуване на Неделя Сиропустна - Сирни заговезни. Ето така се пазят традициите!

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------


Директорът на СУ „Владимир Комаров“ във Велико Търново Веселин Ангеличев участва в работна среща в град Букурещ по програма „Еразъм +“. Проектът, по който гимназията работи, се нарича „Всички за здраве, здраве за всички“. Проектът е тригодишен и по него ученици и учители ще обменят добри практики с училища от Румъния, Испания, Полша, Италия и Турция.


"Приемствеността между детската градина-първи клас е чудесен старт в обучението на децата ни.Днес ние учениците от 4 а клас на СУ,,Владимир Комаров" гостувахме на децата от ОДЗ ''Рада войвода".Каките и батковците закичиха бъдещите първокласници с мартеничка и им пожелаха успех,
сили и упоритост занапред в училище!
На добър час,малки приятели!!!"

На 30 ноември се проведе състезанието по безопасност на движението "Мама, татко и аз".В надпреварата взеха участие 11 отбора от три състезателя - двама родители и един ученик, от 6 училища в Община Велико Търново. Състезателите преминаха през четири пункта, като познаваха пътни знаци, решаваха тест, редиха пешеходна пътека, отговаряха на въпроси, изпълняваха физически упражнения и даваха долекарска първа помощ.
Представител на СУ"Владимир Комаров" бе Георги Станиславов Тодоров от III-ти клас с мама и батко. НАШИТЕ УЧАСТНИЦИ ЗАЕХА ВТОРО МЯСТО И ПОЛУЧИХА НАГРАДИ. Честито на сем. Тодорови .......и пак да спечелите!!!


 • ---------------
 • ---------------

На Градския Коледен турнир по плуване ЯНИСЛАВ ГЕОРГИЕВ от III-ти клас зае П Ъ Р В О място в неговата група.
Честито и ти пожелаваме още много победи!!!


Възпитаниците на СУ "Владимир Комаров" от IV-ти клас, разгледаха с голям интерес изложбата от документи и снимки, която Държавен архив показа в РНБ "П.Р.Славейков" по случай Националния празник 3-ти март.


Нашите участници от IV-ти и V-ти клас в областния кръг на състезанието "Ключът на музиката".
Поздравления за всички и най-вече за ЙОАННА МАРКОВА от IV-ти клас,
която се класира за Националния кръг на състезанието.

 • ---------------
 • ---------------

Учениците от IV-ти клас поздравиха випускниците на ОДЗ "Рада войвода" по случай 1-ви март. Малките палавници получиха мартеници, които каките и батковците от СУ"Владимир Комаров" сами изработиха.
Международен турнир "Математика без граници"

Приключи зимният кръг на международния турнир "Математика без граници".
Наши ученици взеха участие сред общо 13383 ученици от 24 страни.
Имаме и двама медалисти - Зорница Николаева Николова от I-ви клас с бронзов медал и Деница Георгиева Георгиева от IV-ти клас също с бронз.
Благодарим на всички участници и техните ръководители г-жа Антоанета Дочева,
г-жа Марияна Стоянова, г-жа Мариана Петрова и г-жа Милена Попова.

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------

14 февруари - празник на влюбените

За предстоящият 14-ти февруари, младите еколози в училището окачиха огромно сърце, изцяло изработено от отпадъчни материали. В сърцето са вложени остатъци от стар билборд, вата и няколко торби хартиени изрезки. Сърцето е почти два метра голямо и над него работиха децата, които участват в клубовете „Зелената планета” и „Пулсът на земята”. „…С този празник искаме да възродим в ежедневието си любовта към близките, към приятелите, към ученето и работата ….и да правим всичко с любов. Искаме с думата ЛЮБОВ да преборим омразата, егоизма и агресията между хората.”, споделиха Весела Георгиева, Мила Николова и Зорница Атанасова.
Множество красиви сърца от стари списания, изрезки от платове, тапети и други отпадъчни материали събудиха училищните коридори, а за сладките моменти се погрижиха медените сърца на клуб „Европейска кухня”. В навечерието на празника с много музика и настроение всеки ученик ще получи стикер – сърце и вкусна меденка, поднесени с любов от участниците по проект УСПЕХ.

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------

Откриване на учебната 2014/2015 година

--------------------------------

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------

Откриване на санираната сграда на училището

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов откри санираната сграда на
СУ "Владимир Комаров" в кв. "Чолаковци". Подменена е дограмата и е извършена топлоизолация на сградата. Подменена и модернизирана е отоплителната инсталация; подменени са топлопреносната и електрическа система; ремонтирана е покривната конструкция и е направена хидроизолация; монтирано е енергоспестяващо осветление. Жители на кв. "Чолаковци", преподаватели, ученици и родители поздравиха кмета за реализирания проект. Градоначалникът изрази надеждата си, че след ремонта училището ще бъде по-добро място за образование за учениците и учителите, а родителите ще бъдат по-спокойни за своите деца.
Инж. Панов подчерта, че този значим проект е важна част от усилията квартал "Чолаковци" като цяло да стане все по-добро място за живеене.

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------

Патронен празник на нашето училище

--------------------------------

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------

Получаване на дипломи

--------------------------------

 • ---------------
 • ---------------

26 април - "Да изчистим България за един ден"

--------------------------------

 • ---------------
 • ---------------

"Да изчистим България за един ден"с bTV и Емил Чолаков

--------------------------------

 • ---------------
 • ---------------

На зелено училище в Троянския балкан

--------------------------------

 • ---------------
 • ---------------

============================

  Отборите на СУ "Вл. Комаров" и Старопрестолната гимназия по икономика спечелиха турнира по волейбол за юноши и девойки в ДКС "Васил Левски". Василена Недялкова бе избрана за най-добър разпределител, а Елвира Бисерова - за Мис Волейбол.
При юношите на първо място се класира отборът на СУ "Вл. Комаров" пред клуб "Играй и побеждавай" (I отбор при СГИ и състава от ПМГ "Васил Друмев"). Румен Димов от нашето училище е определен за най-добър нападател.

-------------------------------

  На 10 март в нашето училище се проведе Четвъртото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee. Специален гост на съревнованието беше миналогодишният победител в училищния кръг Мирослав Иванов, който се представи и на националния финал.
Състезанието е насочено само към учениците от 4 до 7 клас от всички общински и държавни училища в страната. Класираните на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания, които ще се проведат на 12 април 2014 г. в 10 града в страната. Най-добре представилите се 30 ученици ще излъчат националния Spelling Bee шампион на 10 май в хотел "Хилтън" в София. Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Целта е да се повиши интересът на учениците към изучаването на английски език и да се подобрят техните знания чрез забавни и интерактивни дейности. Организира се от Фондация "Корпус за образование и развитие - КОРПлюС" в партньорство с Корпус на мира на САЩ в България. То се осъществява с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" и под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и Посолството на САЩ.
Шестокласниците Николай Ботев и Борислав Недков са класираните за регионалните състезания.

----------------