ЕРАЗЪМ+Проект „Културно картографиране на Европа”/Cultural mapping of Europe/

  Имаме удоволствието да ви съобщим, че Средно училище „Владимир Комаров” отново работи по международен проект на програмата Еразъм+ на ЕС. Името на новият ни проект е „Културно картографиране на Европа”/Cultural mapping of Europe/. Неговата продължителност е 24 месеца, от 01-09-2017г. до 31-08-2019 г. Партньори на нашето училище са:
CEIP MESTRE PERE GARAU – Испания,
SCOALA GIMNAZIALA MARIA ROSETTI – Румъния,
9 PRIMARY SCHOOL OF MYTILINI – Гърция.
Scuola Secondaria di 1°Grado "Mastro Giorgio-Nelli“ - Италия и
SULTANTEPE ORTAOKULU – Турция.
Основните приоритети, заложени в този проект са социалното включване, насърчаването на придобиване на умения и компетенции, и подпомагане на училищата за справяне с проблемите, водещи до преждевременно напускане на училище. Целева група са учениците на възраст 10-15 години, защото това е възрастта, в която децата разбират какво се случва около тях и искат да бъдат видими членове на живота в общността. Съвременното училище трябва да помогне на учениците да осъзнаят своята културна принадлежност. Чрез настоящия проект ние, учителите ще се стремим да развием у нашите ученици чувството за принадлежност културните ни корени и да им помогнем да разбират и уважават другите култури.
Осем тематични клубове, исторически, фолклорен, кулинарен, арт клуб, клуб „ЮНЕСКО”, туристически, технологичен и клуб на чуждите езици, вече работят усилено. Предстои международните екипи да издададат шест електронни списания: "Наследство на ЮНЕСКО", "Традиционни художествени занаяти“, "Местен фолклор", "История", "Народни носии, музика и танци“ и "Традиционна кухня”. Много скоро нашето училище ще бъде домакин на международна среща и ще посрещне деца от страните-партньори, които ще ни гостуват пет дни. Крайните продукти, блоговете, училищните електронни списания, създадени с REALTIME BOARD, POWER POINT, PRINTSHOP, PREZI, международни конкурси, ще повишат творчеството на учениците, самочувствието и желанието за активно участие и вземане на решения в европейската реалност.
Предстоят ни три пътувания в страните Испания, Италия и Гърция, където наши ученици ще представят работата на клубовете, българските традиции, песенното и танцово богатство, традиционните занаяти, нашето историческо наследство и паметниците на ЮНЕСКО в България и ще научат за културното богатство на страните от коита са нашите партньори от проекта.


Проект "Аll for Health and Health for All"

  Приключи проектът по програмата Eразъм+ на ЕС, КА2,
"All for Health and Health for All ", в който нашето училище взе участие. Учителите и учениците от шестте училища от Испания, Румъния, Турция, България, Полша и Италия имаха възможност за трансфер и обмяна на опит по отношение на управлението на проекти.
Основната цел на проекта бе да се насърчи здравословното хранене, да се запазят традиционните ястия, да се премахне рискът от затлъстяване чрез спорт и здравословна околна среда в съвместна европейска кампания. Днешните деца ще са утрешните възрастни, затова се ангажирахме да им предадем ценен опит, който им помогна да станат информирани граждани.
Крайните продукти на нашата съвместна международна дейност са електронните списания "Децата спасяват природата" и "Ние избираме здравето", уеб страница, блог, Facebook страница, рекламна брошура, брошура и DVD с всички материали (крайни продукти, снимки). Всички тях ние използвахме за разпространение на текущите резултати и всички дейности, извършени по време на проекта. Участието в проекта повиши осведомеността на учениците ни за здравословния начин на живот и за богатството на културното и езиково многообразие в Европа."Еразъм+" е програмата на ЕС в областите на образованието, обучението, младежта и спорта за периода 2014-2020г. Образованието, обучението, младежта и спорта могат да допринесат съществено за справяне със социално-икономическите промени-основните предизвикателства, пред които ще бъде изправена Европа до края на десетилетието, и за подкрепа на прилагането на стратегията"Европа 2020" за растеж, създаване на работни места, социално равенство и приобщаване.

  20 000 евро спечели СУ „Владимир Комаров” във Велико Търново по програмата „ЕРАЗЪМ+”, за да реализира проекта „Всички за здраве, здраве за всички”. Партньори на търновската гимназия са още пет учебни заведения от Турция, Испания, Италия, Румъния и Полша. Първата изява по проекта е свързана със Световния ден на здравето. Идеята на проекта е да научи децата да се хранят здравословно, затова в училището се проведе час по хранене, в който децата приготвиха здравословни ястия. Велико Търново също ще бъде домакин на работна среща по проекта и тя ще се проведе през лятото. Усъвършенстване на знанията по английски език и обмяна на добри практики между училищата, които участват в проекта, са двете основни задачи на програмата.
В края на третата година ще бъде направен интернет сайт. Това е десетият европейски проект, който печели СУ „Владимир Комаров”.
 Възпитaници нa СУ “Вл. Кoмapoв” зacaдихa бългapcки poзи
нa Кaнapcкитe ocтpoви

  Учeници oт СУ “Влaдимиp Кoмapoв” зacaдихa бългapcки poзи в двopa нa иcпaнcкo yчилищe в Сaнтa Кpyз дe Teнepифe нa Кaнapcкитe ocтpoви. Екип oт тъpнoвcкoтo шкoлo yчacтвa в paбoтнa cpeщa пo пpoeктa “Вcички зa здpaвe, здpaвe зa вcички”, кoйтo ce финaнcиpa пo пpoгpaмa Еpaзъм +. Пeтoклacницитe Димитъp Димитpoв и Бopиcлaв Ивaнoв, Пeтя-Мapия Мeтoдиeвa oт IX клac, Милeн Пeтpoв и Миpocлaв Ивaнoв oт X клac ca пътyвaли дo Teнepифe зaeднo cъc cвoитe yчитeли. Taм тe ca пpeдcтaвили Вeликo Tъpнoвo и cтpaнaтa пpeд cвoи вpъcтници oт Иcпaния, Typция, Пoлшa, Итaлия и Рyмъния. Пpи пъpвaтa cpeщa c дoмaкинитe дeцaтa ca cи paзмeнили пoдapъци и зacaдили бългapcкитe poзи. В чecт нa Свeтoвния дeн нa здpaвeтo 7 aпpил в иcпaнcкoтo yчилищe e билa oткpитa излoжбa c тpaдициoннa кyхня нa вcякa oт шecттe cтpaни, кoитo yчacтвaт в пpoeктa. Нa фoнa нa мyзикaлни pитми oт вcички cтpaни, yчeницитe и тeхнитe pъкoвoдитeли ca ce зaбaвлявaли. Бългapcкитe дeцa ca пoceтили кpacив плaж нa Атлaнтичecкия oкeaн и вyлкaнa Teйдe. Зa вcички yчacтници e билa opгaнизиpaнa и пaнopaмнa oбикoлкa c oткpит aвтoбyc из гpaд Сaнтa Кpyз дe Teнepифe. 20 000 eвpo cпeчeли СУ “Влaдимиp Кoмapoв”, зa дa peaлизиpa cвoя пpoeкт пo aктyaлнaтa тeмa зa здpaвocлoвния нaчин нa живoт. Учитeлитe и yчeницитe щe paбoтят пo тeмaтa в пpoдължeниe нa тpи гoдини, a cлeдвaщaтa пapтньopcкa cpeщa e в Итaлия пpeз 2017 г.
вестник"Янтра Днес"


 • Изработване проект на лого
 • Изработване проект на лого
 • Еразъм кът
 • Табло на здравето

"Еразъм кът"

This was made by Lora Nedelcheva-9th grade student


 • България
 • Испания
 • Италия
 • Полша
 • Румъния
 • Турция

Здравен театър


 • Здравен театър
 • Здравен театър

Табло на здравето


 • Табло на здравето
 • Табло на здравето

Хвърчило на единството


 • Хвърчило на единството
 • Хвърчило на единството
 • Хвърчило на единството
 • Хвърчило на единството

Готвим здравословно


 • Здравословно хранене
 • Здравословно хранене
 • Здравословно хранене
 • Здравословно хранене

Зеленчуците са здраве


 • Зеленчуците са здраве
 • Зеленчуците са здраве
 • Зеленчуците са здраве
 • Зеленчуците са здраве

Кисело мляко


 • Кисело мляко
 • Кисело мляко